Svaka osoba ima svoju jedinstvenu „mapu stvarnosti“ i doživljava sva svoja iskustva pomoću slika, zvukova, unutrašnjeg dijaloga i emocija, te katkad mirisa i okusa. Svoje osobno poimanje stvarnosti osoba zahvaća pomoću mješavine izvanjskih osjeta i unutrašnjih misli i upravo na temelju tako doživljene vlastite inačice stvarnosti donosi svakodnevne izbore i odluke i oblikuje prosudbe.

Vaši osjećaji tijekom dana plod su svega što ste odabrali pridružiti već doživljenim iskustvima. To je područje emocija. Te osjećaje ilustrira riječ “kinestetičko“ . Osjećaji nastaju iz zamišljenih događaja jednako kao iz stvarnih iskustava. Osjećaji su posljedica razmišljanja na određeni način.

Čovjek je sposoban za širok raspon osjećaja, od velike uzbuđenosti do teške potištenosti. Postoje mnoge efikasne NLP tehnike koje vam mnogu pomoći da se osjećate onako kako se želite osjećati. Neke od njih pomažu vam da promijenite osjećaje koje ste pridružili negativnim uspomenama ili iskustvima, dok vas druge uče kako da stvorite bilo koji osjećaj u bilo kojem trenutku.

Kad Vam je teško, pod stresom ste, zbunjeni ste, ljutiti ili razočarani, postajete napeti i razdražljivi. Zbog svega toga ste blokirani i ne uspijevate doprijeti do svojih fantastičnih unutrašnjih izvora snaga.

Bez obzira na to kakve su okolnosti u kojima ste se našli, osjetite li bilo što od navedenog, najvjerojatnije nećete moći djelovati tako da vaše sposobnosti dođu do punog izražaja. Razmislite o nekoj situaciji kada ste osjetili takav stres i prisjetite se o čemu ste razmišljali.

Primijetit ćete da su vaše misli bile zaslužne za to kako ste se osjećali. Svaka misao ima za posljedicu određenu emociju koja se aktivirala u vama: nemoć, ljutnja, bijes, krivnja, strah, sram itd.

Provjerite to: Sjednite i umirite se, pomislite na situaciju kada se niste osjećali osobito dobro. Uočite kakve vas emocije preplavljuju i gdje to osjećate u svom tijelu?

Sada nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite i pomislite na neku situaciju u kojoj ste se osjećali zaista dobro, pa uočite kakve vas emocije sada obuzimaju kada se prisjećate tog pozitivnog događaja i primijetite u svom tijelu gdje osjećate pozitivan odjek ugodnih emocija dok razmišljate o tom iskustvu.

Upravo ste uz pomoć vlastite mašte dozvali u sjećanje dva iskustva koja su u vama proizvela potpuno različite emocije. Tu povezanost između mašte i emocija možete iskoristiti tako da vi postanete onaj tko upravlja svojim unutrašnjim procesima te da dobijete mogućnost da izaberete kako se želite osjećati. Ovisno o tome kako se osjećate u pojedinom trenutku vi donosite svakodnevne izbore i odluke i to utječe također na vaše sposobnosti i djelovanje, bez obzira na situaciju.

Nije važno kakve su okolnosti nego kako ćete vi reagirati na te iste okolnosti.

U svakom trenutku možete odabrati kako se želite osjećati bez obzira na situaciju, samo treba unijeti malo svjesnosti u svoj život i razumjeti način kako funkcioniraju naše misli i kako su one direktno povezane s našim emocijama koje osjećamo u svom tijelu.

Ključna je prva misao.

Sve počinje od neke misli ili pomisli, i ako se „zakačite“ na tu jednu misao i počnete se njome baviti, i to potraje nekoliko sekundi , ona će privlačiti slične misli sve dok se oko nje ne stvori nakupina misli i vrlo brzo ćete uvidjeti da vam se promijenilo i raspoloženje. Ako to radite više dana, hvatate se za iste ili slične takve misli, ta nakupina misli postaje dominantna i postaje obrazac razmišljanja koji se utisne u vašu podsvijest i oblikuje naviku. Tako nastaju i mnoga uvjerenja.

Zamislite samo kako bi vam dan izgledao da se nije pojavila određena misao koju ste „razvili“ i koja je na vas vam utjecala da se osjećate loše.

Kada vas „muče“ određene misli i ne osjećate se dobro postavite sebi moćno pitanje koje će vam pomoći da izađete iz buke u glavi i da se vratite u sadašnji trenutak, u ono što se stvarno događa:

Kako bih se ja sada osjećao/la bez ove misli?

Jer misao i nije ništa drugo nego obična misao, mentalna konstrukcija u našem umu koja nije stvarna.

Mi smo ti koji je učinimo stvarnom jer joj dajemo svoju pažnju i energiju.

To znači da, ispunite li um nekorisnim obrascima mišljenja koji stvaraju nelagodne emocije, ne ostavljate u svom umu mjesta ni za što drugo.

Dobra vijest je da uvijek možete svjesno izabrati želite li zadržati određenu misao ili ćete je samo pustiti da prođe i baviti se onim mislima koje su vam korisne ili inspirativne.

Da biste to postigli, tu slobodu izbora zadržavanja ili odbacivanja određene misli potrebno je svakodnevno vježbati, tj. trenirati svoj um kako bismo osvijestili način kako funkcioniraju misli.

NA KOJI NAČIN POSTIĆI ZADOVOLJSTVO PROMJENOM NAČINA RAZMIŠLJANJA ?

Postoje mnoge tehnike koje vam mogu pomoći u tome da promijenite način svog razmišljanja. Jedna od najjpoznatijih i najefikasnijih metodologija je NLP.

Što je NLP?

Neuro Lingvističko Programiranje je psihološko komunikacijski model koji objašnjava način našeg funkcioniranja i ponašanja odnosno kako kroz neurološki sustav doživljavamo stvarnost pomoću pet čula(neuro), kako koristim jezik i kako komuniciramo (lingvističko) te omogućava usvajanje novih modela ponašanja i razmišljanja (programiranje). Omogućuje nam detekciju i promjenu programa koji upravljaju našim ponašanjem s ciljem usvajanja novih načina funkcioniranja kako bi poboljšali kvalitetu života te jednostavnije i brže postigli osobnu izvrsnost, ostvarili svoje privatne i poslovne ciljeve i živjeli svoj puni potencijal.

NLP se još naziva metodologijom uspjeha, a sastoji od skupa jedinstvenih učenja i tehnika, zasnovanih na psihologiji i lingvistici koje se bave programima koji oblikuju naše misli, komunikaciju i ponašanje, te tako utječu na naše emocije, donošenje izbora i odluka, postizanje rezultata itd.

NLP nam omogućava uspostavljanje lakoće življenja kroz razumijevanje vlastitih obrazaca ponašanja, razmišljanja, stavova, vrijednosti i uvjerenja, i omogućuje razumijevanje funkcioniranja percepcije drugih ljudi, te daje alate za upravljanje organizacijom, komunikacijom, ljudskim resursama, motivacijom, odlukama, i ciljevima tvrtke ili tima. Omogućava nam također da uspostavimo kontakt sa svojim unutrašnjim resursima i izvorima snaga. Naime, svaki čovjek u sebi već posjeduje sve što je potrebno za uspjeh, no tijekom odrastanja, uslijed različitih iskustava i pod utjecajem uvjerenja koja prima iz okruženja, gubi svijest o svojim sposobnostima. NLP mu pomaže da nanovo osvijesti i aktivira, stavi u pogon svoje „zaspale“ resurse.

NLP se danas uspješno primjenjuje u cijelom svijetu na mnogim područjima osobnog rasta, u obrazovanju, zdravstvu, sportu, psihoterapiji, businessu, pedagogiji, coachingu, managementu, i svakodnevnom životu i radu.

Pomoću NLP tehnika možemo mijenjati svoje raspoloženje, emocije, ponašanje i reakcije, tj. možemo oblikovati ponašanje koje će nas dovesti do uspjeha i zadovoljstva.

Kako se riješiti neugodnog osjećaja?

Posve je lako riješiti se neugodnog osjećaja u bilo kojoj situaciji u kojoj biste htjeli osjetiti da vladate sobom ili da ste sigurniji u sebe.

Možda se zbog pomisli da vas čeka teška situacija s nekom osobom koju poznajete ili možda na primjer, sa šefom na poslu, osjećate uznemireno, napeto ili nesigurno. U takvim trenucima, kada ste pod emocionalnim pritiskom i stresom, trošite mnogo svoje energije na tu neugodnu emociju, a posljedica toga je narušena sposobnost racionalnog razmišljanja i donošenja kvalitetnih odluka. Zbog toga vam cilj postaje samo da „preživite“, spasite obraz, zadobijete ili zatražite priznanje. Potrebno je da se ovako osjetite samo jedanput ili dvaput i navika, ili program, će se ustaliti – a onda ste postavili obrazac u kojem sami sebe razmišljanjem dovodite u stanje u kojem se osjećate loše.

Način na koji osjećaje pridružujemo mislima je vrlo nasumičan.

Mi dopuštamo ljudima i okolnostima da utječu na to kako ćemo se osjećati. Kada se nekoj misli pridruži neki osjećaj, ona se tako dobro i snažno usidri da svaki put kad prizovemo tu misao, na površinu izlazi upravo taj isti osjećaj. Na primjer, kad pomislite na divan godišnji odmor ili neko zanimljivo putovanje na kojem ste bili, u sjećanje će vam se vratiti osjećaji koje ste tada doživjeli. Isto tako, ako ste imali neko neugodno iskustvo s prodavačem u nekoj prodavaonici, čim netko spomene tu prodavaonicu, vi ćete ponovno proživjeti iste one osjećaje iz vremena vašeg konflikta, iako se on možda dogodio prije mnogo vremena.

Proces vezivanja osjećaja uz misli je automatska odlika nesvjesnog uma. Rezultat toga je stanje uma i tijela jer način na koji mislite i kako se osjećate dovodi do toga da vam je tijelo opušteno ili napeto. Vaši osjećaji tijekom dana plod su svega što ste odabrali pridružiti već doživljenim iskustvima. To je područje emocija. Osjećaji nastaju iz zamišljenih događaja jednako kao iz stvarnih iskustava.

Evo sada kada to sve znate možete iskoristiti taj proces da izaberete ugodne emocije i iskustva i dovodite sebe u stanja da se osjećate npr. samopouzdano, opušteno, motivirano, odlučno, vedrijih pogleda na svijet.

Uklonite neugodan osjećaj uz primjenu sljedeće jednostavne NLP tehnike:

U mislima se prisjetite nekog određenog trenutka u prošlosti kada se niste dobro osjećali u vlastitoj koži niti vam se sviđala vaša reakcija ili ponašanje.

Usredotočite se na sliku koja se pojavila odmah čim ste pomislili na to iskustvo. Sada tu sliku brzo, kao pri fotografiranju zumom, odbacite što više u daljinu, i dok se gubi, gledajte kako postaje sve manja i manja, sve dok potpuno ne nestane. Poput svemirskog broda Enterprise kad odjuri u trenu nadsvjetlosnom brzinom 10 u duboki svemir, i u djeliću sekunde, trenutno se izgubi iz vidokruga. Ovu vizualizaciju možete provesti sa slikama svojih neugodnih iskustava-jednostavno ih odbacite duboko u svemir. Primijetite kako se nakon toga osjećate bolje. Ako je potrebno vježbu ponovite nekoliko puta, sve dok ne budete potpuno zadovoljni.

Sada uvježbajte sposobnost odabiranja drugačije reakcije koristeći se sljedećom NLP tehnikom:

Kad ste se uz pomoć prethodne tehnike riješili one negativne slike, prisjetite se neke situacije ili doživljaja uz koji vežete ugodne emocije.

Možda će to biti iskustvo u kojem ste se osjećali puni samopouzdanja ili ste bili izrazito motivirani za postizanje pozitivnog rezultata.

Poradite na toj slici. Budite poput slikara koji crta na platnu. Budite maštoviti i kreativni, obojite sliku živopisnim bojama, dodajte toj slici detalje koji vam odgovaraju, možete dodati i zvuk, možda neku ugodnu glazbu u pozadini ili neke zvukove iz prirode. Neka ta slika bude velika, jasna i svijetla. Pojačajte boje, zvuk, kontraste, svjetlost. Kada ste zadovoljni slikom koju vidite ispred sebe, prinesite je bliže sebi i zamislite da ste zakoračili u nju, neka vas slika u potpunosti okruži i preplavi.

Zastanite nakratko i prepustite se pozitivnim emocijama koje se bude u vama s ovakvim razvojem situacijom. Ostanite u tom dobrom stanju sve dok intenzitet osjećaja ne počne jenjavati. Primijetit ćete kako se sada osjećate bolje i opuštenije.

Koristite ove jednostavne tehnike kako biste se osjećali kako se želite osjećati. Pomoći će vam da promijenite osjećaje koje ste pridružili negativnim uspomenama, te da stvorite bilo koji ugodan osjećaj u bilo kojem trenutku koji vam koristi i inspirira vas da napredujete te da se približavate svojim ciljevima.

Katarina Gojdanić, NLP Majstor, Wingwave coach, Mindfulness trener