Kad Vam je teško, pod stresom ste, zbunjeni ste, ljutiti ili razočarani, postajete napeti i razdražljivi. Zbog svega toga ste blokirani i ne uspijevate doprijeti do svojih fantastičnih unutrašnjih izvora snaga.

Bez obzira na to kakve su okolnosti u kojima ste se našli, osjetite li bilo što od navedenog, najvjerojatnije nećete moći djelovati tako da vaše sposobnosti dođu do punog izražaja. Razmislite o nekoj situaciji kada ste osjetili takav stres i prisjetite se o čemu ste razmišljali.

Primijetit ćete da su vaše misli bile zaslužne za to kako ste se osjećali. Svaka misao ima za posljedicu određenu emociju koja se aktivirala u vama: nemoć, ljutnja, bijes, krivnja, strah, sram itd.

Ovisno o tome kako se osjećate u pojedinom trenutku vi donosite svakodnevne izbore i odluke i to utječe također na vaše sposobnosti i djelovanje, bez obzira na situaciju.

Nije važno kakve su okolnosti nego kako ćete vi reagirati na te iste okolnosti.

U svakom trenutku možete odabrati kako se želite osjećati bez obzira na situaciju, samo treba unijeti malo svjesnosti u svoj život i razumjeti način kako funkcioniraju naše misli i kako su one direktno povezane s našim emocijama koje osjećamo u svom tijelu.

Ključna je prva misao.

Sve počinje od neke misli ili pomisli, i ako se „zakačite“ na tu jednu misao i počnete se njome baviti, i to potraje nekoliko sekundi , ona će privlačiti slične misli sve dok se oko nje ne stvori nakupina misli i vrlo brzo ćete uvidjeti da vam se promijenilo i raspoloženje. Ako to radite više dana, hvatate se za iste ili slične takve misli, ta nakupina misli postaje dominantna i postaje obrazac razmišljanja koji se utisne u vašu podsvijest i oblikuje naviku. Tako nastaju i mnoga uvjerenja.

Način na koji osjećaje pridružujemo mislima je vrlo nasumičan.

Mi dopuštamo ljudima i okolnostima da utječu na to kako ćemo se osjećati. Kada se nekoj misli pridruži neki osjećaj, ona se tako dobro i snažno usidri da svaki put kad prizovemo tu misao, na površinu izlazi upravo taj isti osjećaj. Na primjer, kad pomislite na divan godišnji odmor ili neko zanimljivo putovanje na kojem ste bili, u sjećanje će vam se vratiti osjećaji koje ste tada doživjeli. Isto tako, ako ste imali neko neugodno iskustvo s prodavačem u nekoj prodavaonici, čim netko spomene tu prodavaonicu, vi ćete ponovno proživjeti iste one osjećaje iz vremena vašeg konflikta, iako se on možda dogodio prije mnogo vremena.

Proces vezivanja osjećaja uz misli je automatska odlika nesvjesnog uma. Rezultat toga je stanje uma i tijela jer način na koji mislite i kako se osjećate dovodi do toga da vam je tijelo opušteno ili napeto. Vaši osjećaji tijekom dana plod su svega što ste odabrali pridružiti već doživljenim iskustvima. To je područje emocija. Osjećaji nastaju iz zamišljenih događaja jednako kao iz stvarnih iskustava.

Evo sada kada to sve znate možete iskoristiti taj proces da izaberete ugodne emocije i iskustva i dovodite sebe u stanja da se osjećate npr. samopouzdano, opušteno, motivirano, odlučno, vedrijih pogleda na svijet.

Otklonite neugodan osjećaj uz primjenu sljedeće jednostavne NLP tehnike:

Korak br. 1

U mislima se prisjetite nekog određenog trenutka u prošlosti kada se niste dobro osjećali u vlastitoj koži niti vam se sviđala vaša reakcija ili ponašanje.

Usredotočite se na sliku koja se pojavila odmah čim ste pomislili na to iskustvo. Sada tu sliku brzo, kao pri fotografiranju zumom, odbacite što više u daljinu, i dok se gubi, gledajte kako postaje sve manja i manja, sve dok potpuno ne nestane. Poput svemirskog broda Enterprise kad odjuri u trenu nadsvjetlosnom brzinom 10 u duboki svemir, i u djeliću sekunde, trenutno se izgubi iz vidokruga. Ovu vizualizaciju možete provesti sa slikama svojih neugodnih iskustava-jednostavno ih odbacite duboko u svemir. Primijetite kako se nakon toga osjećate bolje. Ako je potrebno vježbu ponovite nekoliko puta, sve dok ne budete potpuno zadovoljni.

Sada uvježbajte sposobnost odabiranja drugačije reakcije koristeći se sljedećom NLP tehnikom:

Korak br. 2

Kad ste se uz pomoć prethodne tehnike riješili one negativne slike, prisjetite se neke situacije ili doživljaja uz koji vežete ugodne emocije.

Možda će to biti iskustvo u kojem ste se osjećali puni samopouzdanja ili ste bili izrazito motivirani za postizanje pozitivnog rezultata.

Poradite na toj slici. Budite poput slikara koji crta na platnu. Budite maštoviti i kreativni, obojite sliku živopisnim bojama, dodajte toj slici detalje koji vam odgovaraju, možete dodati i zvuk, možda neku ugodnu glazbu u pozadini ili neke zvukove iz prirode. Neka ta slika bude velika, jasna i svijetla. Pojačajte boje, zvuk, kontraste, svjetlost. Kada ste zadovoljni slikom koju vidite ispred sebe, prinesite je bliže sebi i zamislite da ste zakoračili u nju, neka vas slika u potpunosti okruži i preplavi.

Zastanite nakratko i prepustite se pozitivnim emocijama koje se bude u vama s ovakvim razvojem situacijom. Ostanite u tom dobrom stanju sve dok intenzitet osjećaja ne počne jenjavati. Primijetit ćete kako se sada osjećate bolje i opuštenije.

Koristite ove jednostavne tehnike kako biste se osjećali kako se želite osjećati. Pomoći će vam da promijenite osjećaje koje ste pridružili negativnim uspomenama, te da stvorite bilo koji ugodan osjećaj u bilo kojem trenutku koji vam koristi i inspirira vas da napredujete te da se približavate svojim ciljevima.

Katarina Gojdanić, NLP Majstor, Wingwave coach, Mindfulness trener

Preuzmite ovu vježbu u PDF formatu:

PODIGNITE SVOJE RASPOLOŽENJE U SAMO 2 KORAKA