Project Description

Što je Mindfulness?

U najkraćim crtama, pojam Mindfulness je mentalna vještina upravljanja pozornošću ( ili u našem prijevodu „usredotočena svjesnost“) i predstavlja stanje ili aspekt naše svijesti odnosno kratak „trenutak“ čiste svjesnosti kada smo svjesni svega što se događa oko nas i u nama , svjesni smo vlastitih misli i emocija, no samo dok im nismo pridali značenje koje im inače automatski pridajemo.

Navedeni  kratak “trenutak” (Mindfulness) čiste svjesnosti traje toliko kratko da ga u svakodnevnom životu ni ne primijetimo i možemo ga razviti jedino kroz  redoviti trening. Takav redoviti trening nam omogućuje da budemo prisutniji u sadašnjem trenutku  i razvijanje unutarnje svjesnosti tako da prema sebi i drugima razvijemo otvoren i suosjećajan stav, bez prosuđivanja i kritiziranja.

Mindfulness

 Što to znači u praktičnom smislu ?                               

To znači da što više razvijamo stanje čiste svjesnosti svega što se događa u nama i oko nas, postajemo neutralniji i slobodniji u odnosu na automatizirane misli i emocionalne reakcije, dobijamo jasnoću onoga što se zaista događa u našem životu  i postaje nam lakše donositi izbore i odluke koji podržavaju našu  radost, mir, ispunjenost i snažan osjećaj smisla i svrhe.

***

Često smo skloni sebe doživljavati kao “gotov proizvod” i čvrsto smo uvjereni da je to prava slika nas i da se ne možemo promijeniti, iako najčešće uopće nismo zadovoljni s tom slikom sebe samih.

Međutim, upravo zbog nedovoljne razvijenosti tog aspekta naše svijesti (  Mindfulness) nismo svjesni činjenice da naša osobnost nije statična i nešto što je nepromjenjivo i u „kamenu uklesano“ već se radi o “nečem” što je u stalnom procesu promjene, kao i sve oko nas.

Ako, primjerice, imate problema sa samopouzdanjem, to samo znači da zbog svojih (uglavnom nesvjesnih) uvjetovanja, na informacije koje primate iz okoline uvijek iznova izabirete reagirati na način koji podržava sliku koju imate o sebi, a koja vam uzrokuje problem sa samopouzdanjem.

Ako, primjerice, često upadate u konflikte, to samo znači da u određenim situacijama često izabirete reagirati na način na koji ste uvjetovani reagirati, a reagirate tako jer nemate svijest o postojanju raznih drugih načina kako možete reagirati.

U oba slučaja vi imate slobodan izbor reagirati na drukčiji način, no stupanj razvoja vaše Mindfulness svijesti uvjetuje kolika je zaista vaša sloboda izbora u svakodnevnom životu.

„Između podražaja i reakcije nalazi se naša najveća moć – sloboda izbora.“

 

Što nam omogućava razvoj Mindfulness svijesti?

Mindfulness nam omogućava stvoriti „slobodan prostor“ u našem mozgu i umu iz kojeg možemo realno i objektivno te na potpuno drukčiji način razmotriti ono što se događa u nama (vlastite misli i emocije) i ispred nas ( informacije koje primamo iz okoline), što nam otvara vrata u svijet novih mogućnosti.

Umjesto da budemo robovi svojih uvjetovanja i svoje odluke temeljimo na sjećanjima iz prošlosti i subjektivnim pretpostavkama, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što nas koči da postanemo osoba koja želimo biti, sve više svoji i autentični.

VIŠE INFORMACIJA I PRIJAVE NA TRENING